- stránka věnovaná koním a parkurovému skákání
Hledat
Navigace: tomas.hrbacek5 > Slavní koně > Peruán

Peruán

PERUÁN

Rodina:

Litobratřický plnokrevný chov založili začátkem sedmdesátých let. Většina klisen neměla rovinovou třídu lepší jak průměrnou a také použití plemeníci nepatřili ke hvězdám našeho chovu. Přesto se tam narodila klasická vítězka Gify, která v roce 1981 zvítězila v Jarní ceně klisen. Litobratřický chov jeho zakladatelé orientovali především na produkci solidních překážkových koní pro domácí dostihovou stáj. Z tohoto pohledu je bilance více než úspěšná. Vždyť kromě Peruána, který je daleko nejlepším odchovancem, se v Litobratřicích narodila celá plejáda dalších kvalitních steeplerů jako Orlan, Ostler, Orka, která byla čtvrtá a pátá ve Velké pardubické, dále Orakel, Opat, Peon, Modystka, Mini Fox, Monitor, Valgren, Vanbel, a výborná byla i Peruánova sestra Permela, která zvítězila v Kladrubské ceně, rámcovém dostihu při Velké pardubické.

Peruánova rodina má své kořeny v Německu a u nás ji založili v polovině čtyřicátých let, kdy v xaverovském chovu začala působit v roce 1941 v Německu narozená klisna Pohádka (Abendteuer - Petronella). Její produkce se výrazněji neprosadila, ale Piemont a Pančava, oba po Liberál, patřili k dobrému průměru. Pančava pak dala s Korbelem v Xaverově dvě dcery, klisny Patina a Paka. Druhou jmenovanou získal litobratřický chov.

Paka dala svého prvního potomka ještě v Xaverově. Byl jím hřebec Prior, po Royal David, který jako dvouletý patřil ke špičce svého ročníku a do dnešních dnů to byl jediný reprezentant rodiny s jedničkovou rovinovou třídou. Druhý potomek Paky, klisna Peny, po Norbert, se narodila už v Litobratřicích. Ani Peny se v chovu příliš nevyznamenala, ale jejím prvním potomkem byla pozdější Peruánova matka klisna Pergola, po skvělém Korokovi. Z dalších potomků stojí za zmínku dobrý steepler Peon, po Hugben.

Pergola přivedla na svět celkem pět potomků. Prvním byl ryzák Pegas, po Sapo, druhým výborná steeplerka Permela, po Caramel, která dokázala dvakrát vyhrát v Pardubicích a jejím největším úspěchem bylo vítězství v Kladrubské ceně v roce 1993, v rámcovém dostihu při Velké pardubické, a třetím potomkem Pergoly byla klisna Pecka, po Agadir. Jako čtvrtý se pak narodil náš hrdina Peruán. Posledním potomkem Pergoly byl Perfes, po Feuersturm, kterého známe také jako steeplera, ale na rozdíl od Peruána nepoměrně méně úspěšného.

Koncem devadesátých let v našem chovu z této rodiny působily pouze klisny Permela a Pokora, obě v Litobratřicích. Na dráze kromě Peruána a Perfese běhaly také dcera Pamely Panenka a dcery Pokory Písnička a Povídka.

Peruán je tvrdý, poctivý a houževnatý bojovník. Každý potvrdí, že tyto vlastnosti zcela jistě zdědil po mateřském otci Korokovi, trojnásobném vítězi Velké pardubické. Ale obdobnými vlastnosti oplýval i Peruánův otec, výborný mílař Agadir, který dal při malé příležitosti několik velice dobrých koní, a je škoda, že mu chovatelé věnovali jen velmi málo pozornosti.

Sport.iHNed.cz

1988 - 31. března narozen na Státním statku Znojmě, ve stájích v Litobratřicích, otec Agadir, matka Pergola (Korok)

1989 - V péči trenéra a chovatele Pavla Baráčka v Litobratřicích

1990 - První start v rovinovém dostihu (Cena Mateřídoušky na 1000 m, Praha - Velká Chuchle, 6. místo), 1990 až 1992 v přípravě u trenéra Ivana Janatky v Karlových Varech

1991 - Startoval v devíti rovinových dostizích v Praze a v Karlových Varech (jedno vítězství, tři třetí místa, dvě čtvrtá, dvě pátá)

1992 - Startoval v sedmi rovinových dostizích v Praze a v Karlových Varech (jedno vítězství, jedno druhé místo)

1993 - Vrací se Litobratřic, poprvé startuje v překážkovém dostihu a vítězí (13. června, Topolčianky)

1994 - Třikrát startuje v Pardubicích a jednou v Hluboké nad Vltavou (dvě vítězství, jedno druhé místo a dvě třetí)

1996 - Pětkrát startuje v Pardubicích (3 vítězství se Zdeňkem Matysíkem)

1997 - V březnu přichází k novému majiteli MUDr. Václavu Brunovi do Dostihového centra v Zámrsku, ujímá se ho trenér František Horák, vítězí v kvalifikaci na Velkou pardubickou, poprvé startuje ve Velké pardubické (12. října, pád žokeje Vl. Snitkovského na Dropu, zadržen), v listopadu startuje v anglickém Cheltenhamu ve steeplechase cross-country na 6 200 metrů The Sporting Index Chase (druhé místo po tuhém boji)

1998 - Trénink Peruána 1. července přebírá Lenka Horáková, Peruán poprvé vítězí ve Velké pardubické České pojišťovny (11. října s jezdcem Zdeňkem Matysíkem)

1999 - Podruhé vítězí ve Velké pardubické České pojišťovny (10. října s jezdcem Zdeňkem Matysíkem), je to Peruánův jubilejní 50. start

2000 - Druhým místem ve Velké ceně města Pardubice (v sedle žák Petr Regnard) si zajistí účast ve 110. Velké pardubické České pojišťovny (8. října 2000)www.tbdiamond.cz

  • Otec: Agadir                                         
  • Matka: Pergola
  • Narozen: 31.3.1988
  • Majitel: DC Zámrsk MUDr.V.Bruny
  • Chovatel: St.st.Znojmo
  • Kariéra:

Peruán vyhrál třikrát za sebou Velkou pardubickou v letech 1998-2000. V roce 2001 doběhl na druhém místě. Také stále drží rekord v anglickém Cheltenhamu, jelikož zde doběhl na těsném druhém místě! Ve své kariéře absolvoval 38 startů a z nich získal 16 vítězství a 14 umístění. Na dotazích vydělal 6 935 287 Kč.

Velká pardubická steeplechase:

Rok 1998 - 108. ročník:

108. ročník Velké pardubické byl zajímavý tím, že na Taxisu nikdo nespadl, pouze Čest ztratila jezdce. To se v historii dostihu snad ještě nestalo. Irskou lavici překonali všichni bez problémů a diváci na tribunách pomalu začínali nabírat dech na "lesíkovou" přestávku. V dalekohledu se ještě mihla doprava bočící Čest a padající zelenobílý dres Irish Stampa, pravý obraz katastrofy se však ochozům vyjevil až poté, co se značným náskokem vyběhl z lesíka první Risk Of Thunder, následovaný stádečkem volných koní, aby o několik okamžiků poté ztratil Dunwoodyho na Malých zahrádkách...

Z nejlépe obsazené Velké desetiletí se tak rázem stal dostih dvou hvězd - Peruána a Marketplace a pěti outsiderů - Devila, Fokse, Tres Belle, Garta a Zilca. A byl to právě Peruán, kůň, který v předešlém ročníku přinesl svému majiteli dr. Brunovi asi největší zklamání jeho dosavadního dostihového působení, tentokrát přinesl sympatickému týmu ze Zámrsku slavné vítězství.

Favority dostihu byli ostrované - Irish Stamp, Superior Finish a Risk Of Thunder, jehož majitelem není nikdo jiný, než Sean Connery alias filmový agent 007 James Bond. Proti uvedenému triu nastupovali na start jeko nejšancovější z našich koní Cipísek (vítěz z roku 1996), v roce 1997 druhý Marketplace, talentovaný Peruán a vítězové kvalifikací Lateran a Čest.

Průběh dostihu byl následovný - až do Taxisu se nic zvláštního neudálo, první skákal Vronsky, za ním s problémy Marketplace, čtvrtý skákal Cipísek, bez potíží, stejně jako všichni Angličané. Jedině Čest ztratila jezdce po doskoku. Mezi posledními skákal Peruán... Irskou lavici překonali koně bez problémů. Šestá překážka kurzu - Popkovický skok, se stala spoustě koním osudnou. V pohodě překonal Risk Of Thunder, spadli Superior Finish, Sumak, Lateran, Cipísek, Vronsky, Irish Stamp, Damion (ten musel být pro zlomeninu nohy utracen). Na Malých zahrádkách skončil i Risk Of Thunder. Od zahrádek tedy pokračovalo už jen sedm statečných koní. Za vedení Marketplace absolvovali koně Hadí příkop i Velkou vodu, po velkých zahrádkách se již začal častěji v čele objevovat Peruán, se kterým měl Zdeněk Matysík celý dostih plné ruce práce. Po překonání Havlova skoku nasadil Peruán k trháku a Marketplace začal slábnout. Překvapivě dobře však vypadal Devil. Poslední proutěnku překonávali Peruán s Devilem takřka současně, pak se však projevily větší zkušenosti Peruána a Zdeněk Matysík měl volnou cestu k vítězství. O 4 délky zpět finišoval na druhém místě Devil, 18 délek před Marketplacem. Dále doběhli koně v pořadí Zilco, Gart, Foks a Tres Belle.

Rok 1999 - 109. ročník:

Průběh 109. ročníku zvedl ze sedaček téměř 20 000 diváků. Irové udávali ostré tempo. Z dostihu nejdříve vypadl Lizink jako jediná oběť v posledních letech obecně velice mírného Taxisu. Amatér Bocquet dovedl svého svěřence As de I´Echasseire až téměř do poloviny dostihu, tam ale skončily jeho naděje. O mnoho lépe se nevedlo Irish Stampovi, který po nevýrazném průběhu Adriana Maguira doslova vyložil na velkém anglickém skoku. Dostih dokončilo devět koní z 16 startujících. Jako první proťal pomyslnou cílovou pásku suverénní Peruán. Proti předešlému ročníku absolvoval svých 6 900 metrů podstatně rychleji, prudce nasazené irské tempo jej nakonec vyvezlo k rekordnímu času dostihu. Risk Of Thunder dovezl dostihové barvy bývalého filmového agenta 007 na druhém místě, ke třetím penězům přišel žokejem Janem Havlíčkem k životnímu úspěchu vedený Belovodsk. Plné absolutorium zasloužili však i další "tabuloví" - Barrow a Lyrik, a stejně tak i ostatní dokončivší včetně loučícího se Vronskyho či vlastnímu tempu podlehnuvšího irského Dennistownthrillera. Ti všichni totiž divákům zajistili zážitek, ne který milovníci překážkových dostihů hned tak nezapomenou...

Rok 2000 - 110. ročník:

Na start 110. Velké pardubické nastoupilo po zdravotní prohlídce všech patnáct přihlášených koní. Tempa se po startu chopil Belovodsk, zatímco Peruán vše s přehledem kontroloval zezadu. Všichni koně si bez ztrát poradili s Taxisem a do čela se přihnal Toast. Jeho naděje však skončily na Malých zahrádkách a stejně tak se vedlo vítězným iluzím britského Celtic Gianta. V čele se pak střídali Czanka, Belovodsk, Om, Marketplace i Toblino. Kdysi obávaný Hadí příkop řádně rozhodil Oma, po Velké vodě k čelu lehce přiletěl do té doby na konci operující Peruán. Rezolutně převzal vedení a spolu s Belovodskem se chopili závěrečných pasáží, ostatní v čele s Marketplacem změnu tempa akceptovali jen těžko. V rozhodujících fázích Jan Havlíček posunul překvapivě dobře si vedoucího osmiletého Belovodska před o čtyři roky staršího Peruána a vybojoval několikadélkový náskok: V oblouku jej však Peruán opět dotáhl a i bez loňské velké akcelerace minul Havlíčka s Belovodskem a zamířil k jeden a třičtvrtědélkovému triumfu. Precizní výkon Belovodska znamenal pro žokeje Havlíčka druhé místo třínáct délek před třetí Czankou, tabuli uzavřeli slábnoucí Marketplace a Rent.

Rok 2001 - 111. ročník:

111. ročník Velké pardubické České pojišťovny se nesl především ve znamení očekávaného Peruánova ataku na historicky nepoznané, tedy na čtvrté vítězství v dostihu za sebou. Ze Zámrsku o hrdinovi posledních tří ročníků chodily po jeho vítězství v červnové kvalifikaci rozporuplné zprávy, pokud se týkalo zdravotního stavu, veterinární prohlídka ale v Pardubicích udělala všem spekulacím rázný konec - Peruán byl tak v pořádku, jak si jen jeho realizační tým mohl přát. A stejně tak v pořádku se jevili i ostatní účastníci v čele s půltuctem cizinců, před jejichž silou se mohla třást kolena. Dva účastníci tohoroční Velké národní - francouzský Djeddah a britský Supreme Charm, toho roku neporažený francouzský krosař Anatole, skvělou pověstí předcházený a v našich podmínkách neznámý ruský Organ a naopak Velkou Pardubickou už třikrát kovaný britský Irish Stamp byli těžko k přehlédnutí, stejně jako se nedalo mávnout rukou nad celým kvintetem svěřenců Josefa Váni na startu, či trojicí, již vyslala na start tréninková centrála z Velkých Karlovic.

Tato skutečnost v kombinaci se skvělým počasím Velké zajistila v posledních letech nebývale vysokou návštěvu, jež se sice nepřiblížila počtu diváků z dob spanilé Železníkovy jízdy, zcela nepochybně byla ale rekordem Peruánovy pardubické éry.

Peruán se na start 6900 metrů dlouhé cross country postavil jako favorit, sázkařské preference všech, kdo v předlouhých frontách u pokladen uspěli, stavěly vysoko také ambice Francouzů Djeddaha a Anatola. Věřilo se i v roce 2000 druhému Belovodskovi. Na trati nejdříve skončily ambice prvního z kvintetu svěřenců Josefa Váni na startu Barrowa, jenž jako jediný nepřekonal Taxis. Následně se z dostihu ztratili Niccolin a Czanka, ale pro průběh dostihu sehrály velkou roli především Malé zahrádky. Tuzemští účastníci na ně pustili jako prvního Djeddaha a ten se podle očekávání na neznámé překážce docela ztratil, stejně jako po něm Supreme Charm a další Brit Frileux Royal. Na nijak extrémně vysoké tempo tlačili v dalších fázích především Chalco pod německým žokejem Gehmem a Belovodsk vedený veteránem Janem Havlíčkem. Favorizovaný Peruán vše podle tradice s jistotou kontroloval ze zadních pozic.

Startovní pole následně opustili i další účastníci včetně ruského Organa i britského Irish Stampa, a na poslední tři steeplové přakážky zavedl pole Belovodsk. Tomu se ale poměrně nenáročnou překážku překonat nepovedlo. Následující předposlední přakážka přinesla fatální nehodu francouzského Anatola, který pokračoval jako poslední z cizinců, ale také mohutný posun Peruána k čelu. Před poslední překážkou se zdálo, že Peruán tradičním nazadržitelným zrychlením provede čtvrtý zápis do historie dostihu, jenže dlouho vedoucí Chalco byl proti: poté co Peruán vybočil až téměř do vnější pískové dráhy, Chalco zmobilozoval síly a rozhodl vzájemný souboj ve svůj prospěch... Třetí skončila desetiletá Sesi, čtvrtý polokrevný Torpelle a pátá Sankt Moritz.

 
© speedhorse.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma